Du har kanske lagt märke till att ordet ”VPN” har blivit allt vanligare de senaste åren. Det är en förkortning för ”virtuellt privat nätverk” (engelska: ”Virtual Private Network”) och har en mängd användningsområden, bland annat att öka säkerheten för dig på internet. Av enbart det skälet rekommenderar vi att alla använder en VPN-tjänst.
Förutom att säkerheten förbättras finns det andra fördelar med VPN, till exempel att användare kan låsa upp geografiskt begränsat innehåll och komma runt statlig censur. Om du vill få mer information om VPN-tjänster har du kommit till rätt plats. Eftersom vi hela tiden granskar och testar de bästa VPN-tjänsterna i Sverige (även de som inte är fullt lika bra) kan vi ge all information du behöver. Vi testar och recenserar också VPN-tjänster som är lämpliga för att skaffa en IP-adress i Sverige även om man befinner sig utomlands.
I detta inlägg fördjupar vi oss i vad VPN faktiskt är för något, hur de fungerar och vad man kan göra med dem. Vi ger också viss vägledning när det gäller att välja rätt VPN-tjänster och går igenom några de populäraste VPN-leverantörerna. Vi tar och sätter igång!
Vad är en VPN-anslutning och hur fungerar den?
Ett typiskt VPN består av ett nätverk med servrar som vanligtvis är utspridda över hela världen och som drivs av en VPN-leverantör. När användare registrerar sig och ansluter med en enhet till en VPN-tjänst händer två viktiga saker.
När en VPN-anslutning upprättas sker två saker:
- All trafik till och från den anslutna enheten blir krypterad.
- Den krypterade trafiken leds igenom en mellanserver som användaren väljer beroende på geografisk plats.
Vi tar och tittar på båda av dessa delar separat och förklarar fördelarna med dem.
En VPN-anslutning krypterar all internettrafik
Genom att kryptera sin trafik på internet hindrar man andra från att övervaka den. Dessutom säkras samtliga av ens uppgifter. Den som försöker avlyssna din trafik kommer inte att kunna dechiffrera den. Utan en VPN-anslutning kan internetleverantörer se allt du gör på internet, däribland vilka webbplatser du besöker, vilka applikationer du använder och vilka filer du laddar ner. De kan dock inte göra det om du använder en VPN-anslutning.
Detta betyder också att andra som kanske övervakar nätverket inte kan se vad du gör. Detta kan till exempel vara en nätverksadministratör (till exempel på skolan eller kontoret), statliga myndigheter eller hackare. Hackare kan utgöra ett stort hot om du reser mycket och ofta använder offentliga Wi-Fi-surfpunkter. Hackare är kända för att använda osäkrade nätverk för att stjäla personuppgifter. För att hålla dig säker ska du alltid använda en VPN-tjänst när du ansluter till ett öppet Wi-Fi-nätverk..
Med hjälp av en VPN-tjänst kan du använda internet som vanligt utan att behöva oroa dig för snokande ögon. Vanlig användning avser strömmande tjänster, torrent-tjänster, datorspel – kort sagt allt som kräver en internetanslutning. Många företag använder VPN-tjänster för att säkra kommunikation och processer eftersom de ser till att känslig information inte läcker och minskar riskerna för hackerangrepp.
Du undrar kanske om det är lagligt att använda VPN-tjänster. Det är helt lagligt i nästan alla länder.
En VPN-anslutning gömmer din IP-adress
Vad är då den så kallade mellanliggande servern? Nu har vi kommit till den roliga delen!
Varje hårdvarukomponent i ett nätverk har en unik identifierare som kallas för internetprotokolladress (förkortas ”IP-adress”). Den tilldelas av din internetleverantör och kan avslöja var du befinner dig för webbplatser som du besöker.
Vi har tidigare nämnt att VPN-användare kan välja vilken server de ska ansluta till beroende på geografisk plats. Alla leverantörer tillåter dig att välja server baserat på vilket land den finns i. Vissa leverantörer låter användaren vara ännu mer specifik och gör det möjligt att välja server baserat på stad.
I vilket fall som helst göms ens befintliga IP-adress fullständigt när man ansluter och den ersätts med en IP-adress från vald plats. IP-adresser används av webbplatser för att avgöra var din enhet befinner sig och många webbplatser blockerar innehåll baserat enbart på IP-adresser.
Om du kan ersätta din IP-adress fejkar du din geografiska plats och får det att se ut som att du befinner dig någon annanstans.
Det finns några stora fördelar med detta:
Kom åt geografiskt begränsat innehåll
Det gör att du kan komma åt geografiskt begränsade webbplatser, däribland:
Typ av webbplats | Exempel |
---|---|
Populära webbplatser med strömmande tjänster | Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video och BBC iPlayer |
Särskilda webbplatser med strömmande sportinnehåll | beIN sports, ESPN, BT Sport och Eurosport |
Nischade webbplatser med strömmande innehåll | Screambox, Twitch och Hotstar |
Vadslagnings- och spelwebbplatser | Bet365 och Betfair |
Du kan komma åt det du är ute efter genom att helt enkelt ansluta till en VPN-server i den region som den strömmande tjänsten kan nås ifrån.
Undvik statlig censur
En VPN-anslutning gör att det går att nå webbplatser som kanske är blockerade i det land du bor i. I vissa länder är till exempel Facebook, Google, YouTube, Skype, WhatsApp med flera blockerade. När man öppnar dessa webbplatser via en VPN-anslutning leds din trafik genom den mellanliggande VPN-serverns tunnel. Eftersom VPN-servern inte finns med på censurlistan blockeras inte trafiken, utan du kan komma åt innehåll som annars skulle vara censurerat.
Använd torrent-tjänster anonymt
De flesta VPN-leverantörer använder delade IP-adresser. Detta innebär att när du har tilldelats en IP-adress får andra användaren den också, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att spåra till exempel användningen av torrent-tjänster till en särskild användare. Eftersom trafiken är krypterad kan de som spionerar, till exempel din internetleverantör, inte se vad du laddar ner. Om den som spionerar å andra sidan är ansluten till torrent-nätverket i fråga kan de se vad som laddas ner, vilket är vad så kallade upphovsrättstroll ägnar sig åt. Med en VPN-anslutning kan de dock inte se vem du är.
Så konfigurerar man en VPN-anslutning
När du har bestämt dig för en viss VPN-leverantör är det vanligtvis ganska enkelt att använda tjänsten. Även om det finns viss variation mellan leverantörerna beskrivs de generella stegen nedan.
Så konfigurerar man en VPN-anslutning:
- Välj en respekterad leverantör som också uppfyller dina krav. Vi rekommenderar NordVPN.
- Registrera dig för att få en kostnadsfri provversion eller köp ett abonnemang. Detta görs oftast på leverantörens webbplats, även det i vissa fall går att göra via appar också (vanligt vid mobilenheter) .
- Anteckna dina VPN-uppgifter. De skickas ofta via e-post.
- Ladda ner och installera relevant app beroende på ditt operativsystem. De flesta av de populäraste leverantörerna har klienter till Windows och MacOS samt mobilappar som är kompatibla med Android och iOS. Vissa går att konfigurera manuellt med andra operativsystem och enheter.
- Starta appen och logga in med dina uppgifter.
- Justera inställningarna vid behov.
- Välj en serverplats och vänta på att appen ska bekräfta anslutningen.
- Använd internet och andra eventuella applikationer som du vanligtvis skulle använda.
Om du stöter på problem i något av dessa steg kan du kontakta din VPN-leverantörs kundtjänst för att få hjälp.
Så väljer man VPN
När man ska välja VPN finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Nedan finns en kort checklista, även om vi fördjupar oss lite mer i nästa stycke.
Det här ska man leta efter när man väljer VPN:
- Åtkomst till geografiskt begränsat innehåll
- Höga hastigheter
- Stark kryptering och ytterligare säkerhetsfunktioner
- Minimalt med loggning
- Stöd för flera plattformar
- Valuta för pengarna
- Utmärkt kundsupport
1. Åtkomst till geografiskt begränsat innehåll
Ett av de främsta skälen till att man använder VPN är för att komma åt geografiskt begränsade webbplatser som Netflix, Hulu, BBC iPlayer med mera. Många av dessa webbplatser har vidtagit åtgärder mot VPN-tjänster och lägger ner stora resurser på att ta reda på vilka IP-adresser som härstammar från VPN-tjänster och blockerar dem. Detta betyder att även om du är ansluten till en VPN-server i det land som du faktiskt befinner dig kan du fortfarande få se ett felmeddelande gällande mellanservern.
Som tur är ligger vissa VPN-leverantörer steget före så att användare ändå kan komma åt denna typ av innehåll. Eftersom detta dock tar upp resurser har vissa leverantörer försvunnit från marknaden. Om det är viktigt för dig att komma åt begränsat innehåll måste du se till att välja en leverantör som prioriterar detta.
2. Höga hastigheter
Eftersom trafik leds igenom en mellanserver blir din internetuppkoppling något långsammare om du använder en VPN-anslutning. Vissa VPN-tjänster har mycket större påverkan på uppkopplingshastigheten än andra och ibland påverkar det webbsurfandet märkbart medan det i andra fall endast märks när man till exempel laddar ner eller laddar upp stora filer
När vi granskar VPN-tjänster lägger vi stor vikt vid hastigheterna och tar hänsyn till det när vi räknar ut betyget. Vi testar regelbundet de populäraste VPN-tjänsternas hastighet och du kan se uppdaterade resultat i diagrammet nedan.
3. Stark kryptering och ytterligare säkerhetsfunktioner
Förutom de praktiska faktorerna är det viktigt att veta att ens uppgifter är säkra. Detta betyder att man ska ställa krav på sin VPN-leverantör att tillhandahålla stark kryptering. Det som vanligtvis används och som anses vara mycket säkert är 128- och 256-bitars kryptering.
Om du går igenom olika VPN-tjänster kommer du sannolikt att komma i kontakt med olika protokoll. Detta är det format som VPN-tjänsten överför data på. Olika protokoll ger olika säkerhetsnivåer och hastighet. Vi rekommenderar vanligtvis att använda OpenVPN-protokollet som har öppen källkod och omfattas av offentliga granskningar. Andra populära protokoll är L2TP/IPSec, SSTP, IKEv2 och PPTP. Det sistnämnda protokollet är det minst säkra och ska endast användas i nödfall.
De populäraste VPN-leverantörerna tillhandahåller också ytterligare tjänster som:
- Skydd mot DNS-läckage: Hindra DNS-anrop från att skickas utanför den krypterade VPN-tunneln.
- Avstämningsfunktion: Internetanslutningen avbryts om VPN-anslutningen gör det.
- Automatiskt Wi-Fi-skydd: Startar VPN-anslutningen varje gång du vill ansluta till en Wi-Fi-surfpunkt.
- Anti-DDoS-servrar: Särskilda serverar som skyddar mot DDoS-angrepp.
De allra viktigaste ytterligare säkerhetsfunktionerna är skydd mot DNS-läckage och avstängningsfunktion, även om andra funktioner kan vara viktigare för just dina ändamål.
4. Minimalt med loggning
De flesta leverantörer sparar loggar av något slag, även om det finns olika loggar att ta hänsyn till. Till att börja med finns det trafikloggar, som består av information om vilka webbplatser du har besökt och vilka filer du laddar ner. Ingen respektabel VPN-leverantör sparar trafikloggar överhuvudtaget. När leverantörer använder uttryck som ”inga loggar” eller ”ingen loggning” avser det oftast denna typ av loggar.
Å andra sidan sparar dock vissa leverantörer anslutningsloggar. Dessa består oftast av metadata, såsom bandbreddsanvändning samt anslutningstid och anslutningslängd. I förekommande fall används de oftast i felsökningssyfte eller för att se till att användare inte överskrider datagränserna. Huvudbudskapet här är att din leverantör inte ska spara någon personligt identifierbar information, däribland din IP-adress.
Om du vill vara ännu mer anonym på internet kan du leta efter en VPN-tjänst där så få personuppgifter som möjligt efterfrågas vid registreringen. Många leverantörer godtar betalningar med bitcoin eller andra kryptovalutor. Dessutom har vissa en .onion-version av sin webbplats så att man kan nå dem via Tor Browser. Till exempel godtar ExpressVPN bitcoin och har en .onion-webbplats. Det innebär att du kan registrera dig nästan anonymt om du har en engångs-e-postadress (ingenting är dock någonsin helt anonymt).
5. Stöd för flera plattformar
Du måste se till att VPN-uppkopplingen har appar som är kompatibla med samtliga av dina enheter. Även om det ofta går att konfigurera manuellt är det trevligare med en användarvänlig app. Det finns ofta stöd för Windows, MacOS, iOS och Android, även om vissa leverantörer inte har appar för vissa av dessa operativsystem.
Om du använder Linux är det bra att känna till att få leverantörer erbjuder särskilda appar för det operativsystemet, även om de flesta har stöd för det. Om du vill skydda din trafik på routernivå är de flesta VPN-tjänster användbara också. Många kan konfigureras med vissa routrar och vissa säljer till och med routrar som redan har konfigurerats tillsammans med VPN-tjänsten. Faktum är att ExpressVPN utvecklar sin egen fasta programvara till routrar.
6. Valuta för pengarna
Precis som med det mesta man betalar för vill man ha valuta för pengarna när man väljer VPN-tjänst och vi tar upp farorna med kostnadsfria VPN-tjänster senare. När det gäller avgiftsbelagda VPN-tjänster varierar priserna stort. Du bör ta hänsyn till samtliga av punkterna i denna lista när du avgör valutan för pengarna. Det finns dessutom ytterligare faktorer att ta hänsyn till.
En av dem är antalet samtidiga anslutningar som det finns stöd för. Idealfallet är att du kan skydda alla enheter med en och samma abonnemang och därmed slipper betala för flera. Branschstandarden är fem samtidiga anslutningar, även om vissa erbjuder färre och vissa fler.
En annan viktig faktor är huruvida det finns någon bandbreddsbegränsning.
Även om detta kanske inte har någon betydelse vid vardagssurfande kan det begränsa dina möjligheter vid användnings av strömmande tjänster och torrent-tjänster. De flesta avgiftsbelagda VPN-tjänster erbjuder obegränsad bandbredd, även om vissa har paket på lägre nivå där det finns en viss gräns.
7. Utmärkt kundsupport
När man använder en VPN-tjänst behöver man sannolikt hjälp vid något tillfälle. Oavsett om man har problem med konfigurationen eller inte kan komma åt önskat innehåll kan man behöva kundsupportens hjälp.
De flesta VPN-leverantörer erbjuder support på internet i form av konfigurationsguider, felsökningstips och svar på vanliga frågor.
De flesta ger också möjligheten att skicka in en supportförfrågan via e-post om man behöver hjälp från en riktig person. Detta är suveränt, även om det kan ta allt från några timmar till dagar eller till och med veckor i vissa fall. Detta är inte idealiskt om man behöver rätta fel snabbt.
Som tur är erbjuder många leverantörer kundsupport via realtidschatt så att man får hjälp direkt. Eftersom denna typ av tjänst ofta är utkontrakterad är det kanske inte idealiskt för användare som är måna om sin integritet. Det betyder också att du kanske inte får svar från den allra mest kunniga personen och att du kanske blir ombedd att skicka in en supportförfrågan vid mer tekniska frågor. I vilket fall som helst är realtidschatt som har öppet dygnet runt alltid en trevlig bonus och något att hålla utkik efter.
VPN-leverantörer med högst betyg
Nu när du vet varför du behöver använda en VPN-tjänst och vilka faktorer som är viktiga när man ska välja leverantör är du redo att välja ett paket. Vi har testat tjänsterna från många olika leverantörer och har tagit fram våra favoriter:
Vi tar och tittar på dessa i djupare detalj så att du vet vad du kan förvänta dig.
1. NordVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
- FireTV
Website: www.NordVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
NordVPN är ännu ett stabilt alternativ som har ett enormt nätverk med över 5 000 servrar. Många av dessa är specialinriktade på saker som strömmande tjänster, dubbel VPN, Tor över VPN och anti-DDoS. Denna VPN-tjänst har det du behöver när det gäller säkerhet och integritetsskydd. Inga loggar sparas och det finns inbyggt Wi-Fi-skydd. Appar finns till Windows, MacOS, iOS och Android och det finns stöd för sex enheter samtidigt.
Fördelar:
- Över 5 000 servrar i 60 länder runtom i världen
- Budgetleverantör som inte kompromissar vare sig på hastighet eller säkerhet
- Personuppgifterna skyddas eftersom inga loggar sparas
- Support via chattjänst som har öppet dygnet runt
Nackdelar:
- Det tar ett tag att vänja sig vid skrivbordsapplikationen
Our score:
DEN VPN-LEVERANTÖR SOM FÅR HÖGST BETYG AV OSS:Nord VPN är vårt förstahandsval. Uppkopplingen fungerar bra med strömmande tjänster. Stöd för 6 enheter. Återbetalningsgaranti på 30 dagar.
Läs vår fullständiga recension av NordVPN.
2. Surfshark
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.Surfshark.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Surfshark är en mycket säker VPN-tjänst med loggningsfri policy. Det finns appar till Windows, MacOS, iOS och Android. Här finns robust AES-kryptering och vattentäta VPN-protokoll, däribland WireGuard som ger ännu högre hastighet. VPN-tjänsten har många avancerade funktioner, däribland avstängningsfunktion och obfuskering samt skydd mot skadliga program och DNS-läckor. Servrarna finns i över 65 länder, vilket gör att denna VPN-tjänst är suverän för att ta sig runt regionala restriktioner och censuråtgärder.
Fördelar:
- Appar till alla plattformar
- Tillåter torrent-tjänster
- Mycket höga hastigheter
- Obegränsat antal anslutningar
- Fungerar tillsammans med populära strömmande tjänster
Nackdelar:
- Vissa servrar är lite snabbare än andra
Our score:
MYCKET PRISVÄRT:Surfshark ger valuta för pengarna och fungerar tillsammans med populära strömmande tjänster. Man kommer åt ca 20 Netflix-regioner och anslutningarna för datorspelande och användning av torrent-tjänster är mycket snabba. Det finns ingen begränsning på antal anslutningar. 30 dagars återbetalningsgaranti ingår.
Läsa vår fullständiga recension av Surfshark.
3. ExpressVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.ExpressVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Denna VPN-leverantör tillhandahåller en allsidig VPN-tjänst av högsta klass. ExpressVPN använder stark kryptering och har extra säkerhetsfunktioner samt avstängningsfunktion. Tjänsten är snabb och ger användaren möjlighet att låsa upp populära strömmande tjänster. Dessutom finns det stöd för fem samtidiga anslutningar och appar som är kompatibla med alla större operativsystem, däribland Linux.
Fördelar:
- Mycket snabba anslutningar utan bandbredds- eller databegränsningar
- Säkerhet av högsta klass och integritetsskyddsfunktioner
- Användarvänliga appar till en mängd olika operativsystem
- Chattsupport som har öppet dygnet runt
Nackdelar:
- Något dyrare än andra leverantörer
Our score:
EN BRA OCH ALLSIDIG TJÄNST:Ännu ett bra alternativ. Mycket snabb och pålitlig VPN-tjänst. Den är mycket bra på att låsa upp alla större geografiskt begränsade strömmande tjänster och på annat sätt begränsat eller censurerat innehåll. Mycket bra integritetsskydds- och säkerhetsfunktioner. Inga loggar. Prova helt riskfritt med återbetalningsgarantin på 30 dagar.
Läs vår fördjupade recension av ExpressVPN.
4. CyberGhost
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.Cyberghost.com
Money-back guarantee: 45 DAYS
CyberGhost driver ett växande nätverk och kombinerar stark säkerhet med höga hastigheter, vilket gör det till en stabil och allsidig tjänst. Om du gillar strömmande innehåll kan du helt enkelt välja din strömmande källa i CyberGhost-klienten. Då ansluter den automatiskt till rätt server. Denna billiga leverantör sparar inga loggar, vilket betyder att ens uppgifter inte äventyras. Dessutom har de stöd för fem anslutningar samtidigt samt appar till stationära datorer och mobilenheter.
Fördelar:
- 3 700 servrar över hela världen i 60 länder
- Lågprisalternativ med nybörjarvänliga appar
- Mycket bra för att komma åt geografiskt begränsade webbplatser och dylikt innehåll
- Stark kryptering och omfattande integritetsskydd
Nackdelar:
- Ej lämpligt för de som behöver kontroll över avancerade funktioner
Our score:
UTMÄRKT TILL STRÖMMANDE TJÄNSTER:CyberGhost ger åtkomst till massor av geografiskt begränsat innehåll och de användarvänliga apparna är perfekta för nybörjare. Omfattande integritets- och säkerhetsskydd. Kan inte låsa upp lika många populära webbplatser med strömmande innehåll som sina konkurrenter. Abonnemangen omfattas av 45 dagars återbetalningsgaranti.
Se vår fullständiga recension av CyberGhost .
5. Private Internet Access
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
- FireTV
Website: www.PrivateInternetAccess.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Private Internet Access är en populär leverantör i USA som är mycket säker och får ofta beröm av användare på plattformar som till exempel Reddit. Det är en loggfri VPN-tjänst som tillhandahåller mycket anpassningsbara appar till alla plattformar. Den har många avancerade funktioner, såsom avstängningsfunktion, obfuskering och skydd mot DNS-läckage. Med hjälp av tjänsten går det att komma åt Netflix US och BBC iPlayer. Stöd för WireGuard-anslutningar har också införts, vilket ger ännu högre hastigheter. Dessutom kan man prova tjänsten med en återbetalningsgaranti på 30 dagar.
Fördelar:
- Mycket anpassningsbara appar
- Sparar inga loggar, automatisk avstängningsfunktion
- Servrar i 75 länder
- Stöd för upp till 10 enheter
- Snabba anslutningar
Nackdelar:
- Kundsupporten är aningen långsam på att svara
- Fungerar inte med lika många internationella plattformar med strömmande innehåll som konkurrenterna
Our score:
STARKT INTEGRITETSSKYDD:En loggfri VPN-tjänst i USA som har bevisat sitt påstående om loggfrihet i domstol vid flera tillfällen. Appar till alla plattformar. Massor av avancerade funktioner och anpassningsalternativ. Tillåter torrent-tjänster. Fungerar med Netflix US. 30 dagars återbetalningsgaranti.
Läs vår recension av PIA.
6. PrivateVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.PrivateVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Jämfört med sina konkurrenter är PrivateVPN en nyare och mindre leverantör. Den har dock mycket att erbjuda ändå. Tjänsten är känd för sin höga hastighet och förmåga att kunna låsa upp flera populära webbplatser med strömmande innehåll. Dessutom är det en säker tjänst som inte loggar dina uppgifter. Tack vare rimliga priser, stöd för sex samtidiga anslutningar och appar till alla större operativsystem är det verkligen en tjänst att ta en extra titt på.
Fördelar:
- Håller på att få ett gott rykte tack vare förmågan att häva blockeringen av populära webbplatser med strömmande innehåll
- Våra tester visade imponerande hastigheter
- Kan ansluta till upp till sex enheter samtidigt
Nackdelar:
- Ganska ny leverantör med ett nätverk som fortfarande håller på att byggas ut. Därför finns det färre servrar att välja mellan
- Personalen på kundsupporten kan endast nås under europeiska kontorstider
Our score:
BRA HASTIGHETER:PrivateVPN är ett bra familjeval.. Generellt sett bra för strömmande HD-innehåll. Stöd för upp till sex enheter på samma konto. Bra integritetsskydds- och säkerhetsfunktioner. Skulle kunna erbjuda fler servrar. Kundsupporten har inte öppet dygnet runt. 30 dagars återbetalningsgaranti.
Läs vår fördjupade recension av PrivateVPN.
7. AtlasVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
Website: https://atlasvpn.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
AtlasVPN är en snabb och pålitlig VPN-tjänst som kommer åt fler stora och internationella plattformar med strömmande innehåll, däribland Netflix, iPlayer, Hulu och HBO Max. Den är suverän för strömmande innehåll tack vare implementationen av WireGuard och är mycket säker tack vare den loggfria policyn och den robusta AES-krypteringen. Det finns dessutom en avstängningsfunktion och skydd mot DNS-läckage. Inte nog med det är tjänsten även billig och du kan prova den gratis i och med återbetalningsgarantin på 30 dagar.
Fördelar:
- Fungerar utmärkt med strömmande tjänster
- Hög säkerhet
- Obegränsat med samtidiga anslutningar
- Inga loggar som kan identifiera användare
- Höga hastigheter
Nackdelar:
- Sekretesspolicyn skulle kunna vara mer detaljerad
- Sämre kundsupport
- Fungerar inte i Kina
Our score:
SKAPLIG HASTIGHET:AtlasVPN är alltid ett bra alternativ för de som vill använda strömmande tjänster. Snabba WireGuard-anslutningar. Servrar i 31 länder. Har suveräna appar till alla plattformar. Hög säkerhet och utmärkt prestanda. Tillåter torrent-tjänster. 30 dagars återbetalningsgaranti.
Läs vår fullständiga recension av AtlasVPN.
Vanliga frågor om VPN-anslutningar
Vad är VPN-anslutningar till för?
Trots att vi fördjupade oss i detta i förra avsnittet kommer här en kort uppfräschning av vad man kan göra med VPN-tjänster. De krypterar all ingående och utgående trafik på din enhet samt maskerar din riktiga IP-adress. Du kan använda VPN-tjänster för att:
- Komma åt geografiskt blockerade webbplatser med strömmande innehåll
- Komma åt censurerat innehåll i länder som Kina och Förenade Arabemiraten
- Hindra andra, till exempel din internetleverantör, från att avlyssna din trafik
- Säkra din anslutning till offentliga Wi-Fi-nätverk och hålla hackare borta
- Använda torrent-tjänster anonymt
- Använda internetbanktjänster utomlands utan att utlösa bedrägerilarm
Skyddar alla VPN-tjänster mig och min integritet?
VPN-tjänster bör skydda dig och din integritet på internet, även om så inte alltid är fallet. Många VPN-tjänster drabbas av läckor och är behäftade med andra svagheter som gör att de rent ut sagt är värdelösa i integritets- och säkerhetssyfte. Dessutom motsvarar tyvärr inte priset för VPN-tjänster kvaliteten i vissa fall.
Det är även viktigt att poängtera att kostnadsfria VPN-tjänster ofta gör mer skada än nytta. Även om företagen bakom dessa tjänster inte debiterar dig direkt tjänar de pengar på dig på något sätt. Många spårar det du gör på internet och skapar profiler som de kan sälja till annonsörer. Andra överdriver hur bra deras säkerhet är och vissa VPN-appar kan till och med innehålla skadliga program.
Kan jag använda en kostnadsfri VPN-tjänst?
När du börjar göra efterforskningar om VPN-tjänster kommer du utan tvekan att komma i kontakt med massor av gratiserbjudanden. Det är självklart mycket lockande att inte behöva betala något för denna typ av tjänst. Som vi dock har påpekat i det förra svaret brukar dessa tjänster vara bristfälliga när det gäller integritetsskydd och säkerhet. Om detta inte är tillräckligt avskräckande kan du fundera på de användarmässiga aspekterna också.
Vi nämnde tidigare att vissa leverantörer säljer användarprofiler till annonsörer. Det är faktiskt så att vissa leverantörer infogar annonser och cookies på de webbplatser som du besöker eller i själva VPN-klienterna.
Det är dock inte allt – kostnadsfria VPN-tjänster har vanligtvis ett mycket högt antal användare som delar på ett litet antal servrar med begränsad kapacitet. Detta leder till kösystem där det kan uppstå mycket långa väntetider. När du väl har skapat en anslutning är den sannolikt väldigt långsamt och ostadig, varför du inte kan använda den för att komma åt de webbplatser som du är intresserad av.
Med tanke på dessa faktorer rekommenderar vi generellt sett att hålla sig borta från kostnadsfria VPN-tjänster såvida det inte verkligen handlar om en nödlösning.
Är det svårt att använda VPN-tjänster?
Även om VPN-tjänster är otroligt kraftfulla verktyg är de väldigt enkla att använda, till och med för nybörjare. Det enda du behöver göra är att följa stegen i guiden ovan eftersom samtliga av VPN-leverantörerna i listan ovan tillhandahåller intuitiva appar. Om du dock är orolig över att behöva hålla reda på många olika inställningar bör du kanske välja en nybörjarvänlig VPN-tjänst, till exempel CyberGhost eftersom den fungerar direkt ”ur lådan”.
Hur vet jag att min VPN-tjänst fungerar?
Din VPN-app bör tydligt ange när en anslutning till VPN-servern har upprättats. Om du dock vill kontrollera att du är ansluten (och att anslutningen avser rätt plats) kan du göra en uppslagning av din IP-adress. Ett enkelt sätt att kolla detta är att gå till whatismyipaddress.com. Om du vill gå ett steg längre och kontrollera att din VPN inte läcker någon information kan du använda verktyg som browserleaks.com.
Vad händer om min VPN-tjänst inte fungerar?
Precis som med all programvara kan det uppstå problem när du försöker få igång din VPN-tjänst. Lyckligtvis är konkurrensnivån på VPN-branschen mycket hög, vilket innebär att leverantörerna försöker överträffa varandra när det gäller kundsupport. De flesta respekterade leverantörer tillhandahåller massor av guider och svar på vanliga frågor på sin webbplats och svarar på e-postfrågor inom en eller två dagar. De bästa VPN-leverantörerna (inklusive de som finns i listan ovan) erbjuder support via realtidschatt, ofta dygnet runt.
Om du har provat alla dessa åtgärder och fortfarande inte kan få igång din VPN-tjänst ger många leverantörer återbetalningsgarantier som du kan använda dig av.
Vad ska jag göra om min leverantör inte har en app som är kompatibel med min enhet?
VPN-leverantörer ökar hela tiden sitt utbud av appar och många rör sig till och med bortom enbart de allra populäraste operativsystem (Windows, MacOS, iOS och Android). Till exempel tillhandahåller vissa leverantörer appar till Linux medan andra har stöd för Amazon Fire TV.
Eftersom vi har så många internetanslutna enheter i våra hem kan det hända att du vill ansluta en enhet som inte stöds. Här är några tänkbara alternativ om så är fallet (observera att du bör gå till VPN-leverantörens webbplats för att se vilka alternativ som finns och hur man konfigurerar dem):
- Eventuellt kan du konfigurera VPN-anslutningen manuellt efter din enhet genom att använda din VPN-leverantörs OpenVPN-baserade konfigurationsfiler.
- Vissa VPN-leverantörer tillåter att du laddar ner Android APK direkt för att skydda vissa enheter med Android-baserade operativsystem.
- Många VPN-leverantörer har stöd för manuell konfiguration på hemmaroutrar. Detta gör att du kan skydda alla enheter som är anslutna till din router samtidigt.
Vad är skillnaden mellan en VPN- och proxyserver?
Om du framför allt är ute efter strömmande innehåll har du kanske kommit i kontakt med leverantörer av DNS-proxyservrar som hävdar att deras tjänst klarar detta. Det är dock mycket lätt för Netflix att blockera denna typ av tjänster. Eftersom Netflix och andra företag har vidtagit kraftiga åtgärder mot användningen av proxyservrar finns det en risk att de inte fungerar för dig.
Den stora skillnaden mellan en VPN- och DNS-proxyserver är krypteringen. DNS-proxyservrar krypterar inte din trafik, vilket gör att du inte har något skydd när du använder internet. Det betyder att en internetleverantör, nätverksadministratör, hackare eller annan avlyssnande part kan se vad du gör på internet.
Dessutom är DNS-proxyservrar lite som kostnadsfria VPN-tjänster eftersom de inte vanligtvis har ett stort utbud av geografiska platser. En proxyserver som inte har detta problem och som även fungerar bra med strömmande tjänster är ExpressVPN:s tjänst ”MediaStreamer DNS”. Den ingår i alla abonnemang och kan användas antingen tillsammans med VPN-tjänsten eller separat.
En sak till att vara uppmärksam på när det gäller dessa leverantörer är att de ofta använder taktiker som påminner om de leverantörer som erbjuder kostnadsfria VPN-tjänster, det vill säga de säljer användaruppgifter, infogar annonser och ägnar sig åt övrig tveksam verksamhet.
L’article Vad är VPN och varför behöver man det 2022? est apparu en premier sur Comparitech.
0 Commentaires