Je hebt de afgelopen jaren de term VPN mogelijk vaker en vaker gehoord. VPN is de afkorting van Virtual Private Network en dient meerdere doelen, zoals het veiliger maken van online activiteiten. Enkel daarom al bevelen we iedereen aan een VPN te gebruiken.
Naast een betere beveiliging biedt een VPN nog andere voordelen, zoals gebruikers toelaten inhoud met geobeperkingen te deblokkeren en overheidscensuur te omzeilen. Als je meer wilt weten over VPN’s, ben je op de juiste plek. Wij testen en evalueren doorlopend de beste VPN’s voor Nederland (en sommige niet zo geweldige ook) en we kunnen je dus alles vertellen dat je moet weten. We testen en evalueren ook VPN’s die geschikt zijn om een IP-adres in Nederland te bekomen.
In deze post gaan we dieper in op wat VPN’s zijn, hoe ze werken en wat je ermee kunt doen. We geven ook enkele tips voor het kiezen van de juiste VPN-service, en vertellen je over enkele van de best beoordeelde VPN-providers. Laten we ermee beginnen!
Wat is een VPN-verbinding en hoe werkt ze?
Een typische VPN bestaat uit een netwerk van servers, die meestal over de hele wereld zijn verspreid en door een VPN-provider worden uitgebaat. Wanneer een gebruiker inschrijft voor en een toestel verbindt met een VPN-service, gebeuren er twee belangrijke dingen.
De belangrijkste elementen van een VPN-verbinding zijn:
- Alle verkeer van en naar het verbonden toestel wordt versleuteld.
- Het versleutelde gegevensverkeer gaat door een tussenliggende server, waarvan de locatie door de gebruiker wordt gekozen.
Laat ons deze beide functies afzonderlijk bekijken en er de voordelen van bespreken.
Een VPN versleutelt alle internetverkeer
Als al je gegevensverkeer over internet gecodeerd is, betekent dit dat je online activiteiten niet kunnen worden gecontroleerd en dat al je informatie veilig is. Iemand die je gegevens onderschept zal deze niet kunnen ontcijferen. Zonder een VPN kan je Internet Service Provider (ISP) alles zien dat je online doet, inclusief de websites die je bezoekt, applicaties die je gebruikt en bestanden die je downloadt. Dit kan hij niet doen als je een VPN gebruikt.
Dit betekent ook dat anderen die mogelijk het netwerk controleren, je activiteit niet kunnen zien. Dit kan een netwerkbeheerder zijn (bv. in een school of kantoor), een overheidsinstelling, of een hacker. Deze laatste kan vooral een bedreiging vormen als je veel reist en openbare wifi-hotspots bezoekt. Hackers staan erom bekend onbeveiligde netwerken in het oog te houden om je informatie te stelen. Om veilig te blijven moet je elke keer dat je verbinding maakt met een open wifi-netwerk, een VPN gebruiken.
Met een VPN kun je je normale online activiteiten uitvoeren zonder bezorgd te zijn over spiedende ogen. Dit omvat browsen, streamen, torrenten, gamen,… alles wat je doet waarvoor een internetverbinding nodig is. Vele bedrijven gebruiken VPN’s als een middel om communicatie en processen te beveiligen, om te zorgen dat gevoelige informatie niet wordt gelekt en het risico op hacking wordt verlaagd.
Je vraagt je mogelijk of een VPN legaal is. Het is in bijna elk land perfect legaal om een VPN te gebruiken.
Een VPN maskeert je IP-adres
En wat met de tussenliggende server? Wel, dit is waar het leuk wordt.
Elk stuk hardware binnen een netwerk heeft een unieke identificatie die het Internet Protocol address (IP-adres) wordt genoemd. Dit adres wordt toegekend door je ISP en kan je algemene locatie onthullen aan de websites die je bezoekt.
We vermeldden hiervoor al dat VPN-gebruikers de locatie van de server waarmee ze verbinding maken, kunnen kiezen. Alle providers laten je toe een server te kiezen op basis van het land waar deze zich bevindt. Sommige providers laten je toe meer specifiek te zijn en geven je de mogelijkheid de locatie te kiezen volgens de stad.
Hoe dan ook, zodra je verbonden bent, wordt je bestaande IP-adres volledig gemaskeerd en vervangen door een IP-adres van de locatie die je hebt gekozen. IP-adressen worden gebruikt door websites om de locatie van je toestel te bepalen. Vele websites blokkeren toegang tot inhoud enkel op basis van IP-adressen.
Als je dus je IP-adres kunt vervangen, wordt een andere locatie dan je werkelijke locatie weergegeven, zodat het lijkt alsof je ergens bent waar je eigenlijk niet bent.
Dit heeft enkele grote voordelen:
Toegang tot inhoud met geobeperkingen
Het geeft je toegang tot websites met geobeperkingen, zoals:
Soort website | Voorbeelden |
---|---|
Populaire streamingwebsites | Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video en BBC iPlayer |
Speciale websites voor streamen van sportevenementen | beIN sports, ESPN, BT Sport en Eurosport |
Niche streamingwebsites | Screambox, Twitch en Hotstar |
Websites voor gokken en gamen | Bet365 en Betfair |
Je kunt eenvoudig van je gewenste inhoud genieten door verbinding te maken met een VPN-server in de regio waar de streamingbron toegang toelaat.
Overheidscensuur omzeilen
Een VPN laat je toe om websites te bezoeken die mogelijk worden geblokkeerd in je land. Sommige landen blokkeren bijvoorbeeld Facebook, Google, YouTube, Skype, WhatsApp en andere websites. Wanneer je deze websites opent via een VPN, wordt je gegevensverkeer door de tussenliggende VPN-server geleid. Aangezien de VPN-server niet op de gecensureerde lijst staat, zal het gegevensverkeer niet worden geblokkeerd en kun je de anders gecensureerde inhoud zonder problemen bekijken.
Anoniem torrenten
De meeste VPN-providers gebruiken gedeelde IP-adressen. Dit betekent dat als je een IP-adres krijgt toegewezen, andere gebruikers hetzelfde zullen gebruiken. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om activiteiten zoals torrenten terug te leiden naar een enkele gebruiker. Omdat het gegevensverkeer versleuteld is, zullen bemoeiallen zoals je ISP sowieso niet kunnen zien wat er wordt gedownload. Anderzijds, als de bemoeial met het torrent-netwerk is verbonden, kan deze zien wat er wordt gedownload, zoals het geval is met auteursrechttrollen. Maar door de VPN-verbinding kunnen ze niet zien wie je bent.
Hoe een VPN instellen
Zodra je een beslissing hebt genomen betreffende een VPN-provider, is het gebruik van de service vrij eenvoudig. Hoewel er verschillen kunnen bestaan tussen verschillende providers, zijn dit de basisstappen.
Zo kun je een VPN-verbinding instellen:
- Kies een gereputeerde provider die aan je behoeften voldoet. Wij bevelen NordVPN aan.
- Schrijf je in voor een testabonnement of een betaald abonnement. Dit gebeurt meestal via de website van de provider, maar sommige laten je toe te registreren via de relevante app zelf (gebruikelijk voor mobiele toestellen).
- Noteer je VPN-aanmeldgegevens, die je vaak via e-mail zult ontvangen.
- Download en installeer de relevante app voor je besturingssysteem. De meeste topproviders hebben desktop clients voor Windows en MacOS, evenals mobiele apps voor Android en iOS. Sommige kunnen handmatig worden geconfigureerd met andere besturingssystemenen en toestellen.
- Start de app en meld je aan met je aanmeldgegevens.
- Pas de instellingen en voorkeuren aan indien nodig.
- Kies een serverlocatie en wacht tot de app een verbinding bevestigt.
- Gebruik internet en andere applicaties zoals je normaal doet.
Als je problemen ondervindt met een van deze stappen, dan kun je contact opnemen met het klantenserviceteam van je VPN-provider om hulp te krijgen.
Hoe een VPN kiezen
Bij het kiezen van een VPN moet je met verschillende factoren rekening houden. Hieronder volgt een snelle checklist, maar we zullen elk item hierna in detail bespreken.
Hiermee moet je rekening houden bij het kiezen van een VPN:
- Toegang tot inhoud met geobeperkingen
- Hoge snelheden
- Sterke versleuteling en aanvullende beveiligingsfuncties
- Minimale logging
- Multi-platformondersteuning
- Waarde voor je geld
- Uitstekende klantenservice
1. Toegang tot inhoud met geobeperkingen
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen een VPN gebruiken is om toegang te krijgen tot websites met geobeperkingen, zoals Netflix, Hulu , BBC iPlayer en anderen. Veel van deze websites treden hard op tegen het gebruik van VPN. Ze besteden middelen om erachter te komen welke IP-adressen van VPN’s komen en blokkeren deze actief. Dit betekent dat zelfs als je met een VPN-server bent verbonden binnen het land waar je je feitelijk bevindt, je alsnog een proxyfout kunt te zien krijgen.
Gelukkig zijn sommige VPN-providers in staat altijd een stapje voor te blijven en kunnen gebruikers nog altijd genieten van toegang tot deze inhoud. Maar aangezien dit middelen vraagt, spelen niet alle providers nog mee. Als toegang tot inhoud met geobeperkingen een prioriteit is voor je, dan moet je ervoor zorgen dat de provider die je kiest hier ook een prioriteit van maakt.
2. Hoge snelheden
Omdat het gegevensverkeer door een tussenliggende server wordt geleid, zal het gebruikmaken van een VPN je internetverbinding iets trager maken. Sommige VPN-services hebben een grotere impact op snelheden dan anderen. Soms is er een merkbaar effect op de snelheid van surfen, terwijl in andere gevallen het effect pas voelbaar is bij handelingen zoals downloaden of uploaden van grote bestanden.
Wanneer we VPN-services evalueren, besteden we nauw aandacht aan snelheden en we houden hier rekening mee in onze rangschikking. We testen regelmatig de beste VPN’s op snelheidsprestaties en in de onderstaande tabel kun je de bijgewerkte gegevens zien.
3. Sterke versleuteling en aanvullende beveiligingsfuncties
Afgezien van de praktische bruikbaarheid, moet je zeker zijn dat je gegevens veilig zijn. Dit betekent dat je van een VPN-service moet verwachten dat deze over sterke versleuteling beschikt. 128-bit en 256-bit AES-versleuteling worden meestal gebruikt en worden als bijzonder veilig beschouwd.
In je onderzoek zul je ongetwijfeld ook op vermeldingen van protocollen stuiten. Dit is het formaat waarin de VPN gegevens doorstuurt. Verschillende protocollen bieden verschillende niveaus van veiligheid en snelheid. Wij bevelen meestal het OpenVPN-protocol aan, dat open source is en aan publieke audit is onderworpen. Andere populaire protocollen zijn L2TP/IPSec, SSTP, IKEv2 en PPTP. Dit laatste is het minst veilige en mag enkel worden overwogen als een laatste toevlucht.
De beste VPN’s beschikken ook over extra functies, zoals:
- DNS-lekbescherming: voorkomt dat DNS-verzoeken buiten de versleutelde VPN-tunnel worden verstuurd.
- Een “kill switch”: deze stopt de internetverbinding als de VPN-verbinding wegvalt.
- Automatische wifi-bescherming: dit start de VPN-verbinding telkens je verbinding maakt met een wifi-hotspot.
- Anti-DDoS-servers: dit zijn gespecialiseerde servers die bescherming bieden tegen DDoS-aanvallen.
De meest cruciale extra beveiligingsfuncties zijn DNS-lekbescherming en een “kill switch”, maar andere kunnen belangrijk zijn voor jouw specifieke behoeften.
4. Minimale logging
De meeste providers houden logs bij, maar er bestaan verschillende soorten logs. Ten eerste zijn er gegevensverkeerlogs, die dingen bevatten zoals de websites die je bezoekt en de bestanden die je downloadt. Geen enkele gerespecteerde VPN-provider zou enige gegevensverkeerlogs mogen bewaren. Beweringen zoals “geen logs” of “zero logging” verwijzen meestal naar dit soort logs.
Anderzijds bewaren vele providers wel verbindingslogs. Deze zijn meestal in de vorm van metadata, zoals gebruikte bandbreedte en verbindingstijden en -duurtijden. Als deze worden bijgehouden, worden ze vaak gebruikt voor dingen als probleemoplossing of ervoor zorgen dat gebruikers de datalimieten niet overschrijden. Het belangrijkste is dat je provider geen persoonlijk identificeerbare informatie registreert, met inbegrip van je IP-adres.
Als je nog meer anoniem wilt blijven online, dan kun je een VPN zoeken die zo weinig mogelijk details vraagt bij registratie. Vele providers bieden de optie om te betalen in bitcoin of andere cryptovaluta, en sommige beschikken over een .onion-versie van hun website zodat je deze kunt openen via de Tor-browser. ExpressVPN bijvoorbeeld aanvaardt bitcoin en heeft een .onion-website, dus als je een burner-e-mailadres gebruikt, dan kun je zo goed als anoniem registreren (niets is ooit volledig anoniem).
5. Multi-platformondersteuning
Je moet ervoor zorgen dat de VPN apps heeft voor al je toestellen. Hoewel handmatige configuratie vaak mogelijk is, is het altijd leuker over een gebruiksvriendelijke app te beschikken. Windows, iOS en Android worden meestal ondersteund, maar sommige providers hebben geen apps voor een of meer van deze.
If you’re a Linux user, not many providers make a dedicated app, although plenty will offer support for the OS. And if you’re looking to protect your traffic at the router level, then most VPNs can help there, too. Many can be configured with certain routers and some even sell routers already configured with the VPN. In fact, ExpressVPN makes its own router firmware.
Als je een Linux-gebruiker bent: er zijn niet veel providers die een specifieke app maken, maar velen zullen ondersteuning bieden voor het besturingssysteem. En als je je gegevensverkeer op routerniveau wilt beschermen, dan kunnen de meeste VPN’s je hierbij ook helpen. Vele kunnen worden geconfigureerd met bepaalde routers en sommige verkopen zelfs routers die al zijn geconfigureerd met de VPN. ExpressVPN maakt zelfs zijn eigen router-firmware.
6. Waarde voor je geld
Zoals met de meeste dingen waarvoor je winkelt, zul je waarde voor je geld willen van je gekozen VPN. We zullen later praten over de gevaren van gratis VPN’s, maar er is altijd een brede prijsvork wanneer het betalende opties betreft. We raden je aan alle items in deze lijst in overweging te nemen wanneer je denkt aan waarde voor je geld, maar er zijn nog enkele extra factoren.
Eén ervan is het aantal gelijktijdige verbindingen die worden aangeboden. Ideaal wil je al je toestellen beveiligen onder één abonnement, zodat je niet hoeft te betalen voor een extra abonnement. De industriestandaard is vijf simultane verbindingen, maar sommige bieden er meer, terwijl andere er minder bieden.
Een andere belangrijke factor is of er al niet een bandbreedtebeperking is.
Hoewel dit niet zo belangrijk voor gewoon surfen, kan het de mogelijkheden voor streamen en torrenten beperken. De meeste betaalde VPN’s bieden onbeperkte bandbreedte, maar sommige hebben lagere pakketten die deze beperken.
7. Uitstekende klantenservice
De kans is groot is dat je bij het gebruik van een VPN op een bepaald moment hulp zult nodig hebben. Of je nu problemen hebt met de configuratie of geen toegang krijgt tot je favoriete inhoud, klantenondersteuning kan nodig zijn.
De meeste VPN-providers bieden online ondersteuning aan voor zaken als configuratiegidsen, tips voor probleemoplossing en antwoorden op veelgestelde vragen.
De meeste bieden ook de mogelijkheid om een ticket in te dienen via e-mail als je echt hulp van een mens nodig hebt. Dit is geweldig, maar antwoorden kunnen enkele uren tot enkele dagen op zich laten wachten, zelfs weken in sommige gevallen. Dit is niet ideaal als je een snelle oplossing nodig hebt.
Gelukkig bieden vele providers klantenondersteuning via live chat aan, zodat je onmiddellijk kunt worden geholpen. Dit type service wordt meestal uitbesteed en is dus mogelijk niet ideaal voor privacybewuste gebruikers. Dit betekent ook dat je mogelijk niet het best geïnformeerde antwoord zult krijgen en je zult mogelijk worden gevraagd alsnog een ticket in te dienen voor meer technische kwesties. Toch is 24/7 live chat altijd een leuke bonus en dus kan het de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar een provider die dit aanbiedt.
De best beoordeelde VPN-providers
Nu je weet waarom je een VPN nodig hebt en waarmee je rekening moet houden bij het kiezen ervan, ben je klaar om verder te gaan en je te abonneren op een pakket. We hebben services van talrijke providers getest en hebben een lijst met onze beste keuzes opgesteld:
Laten we deze wat meer in detail bekijken, zodat je weet wat je kunt verwachten.
1. NordVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
- FireTV
Website: www.NordVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
NordVPN is een solide keuze en beschikt over een enorm netwerk van meer dan 5.000 servers. Vele van deze zijn gespecialiseerd in zaken als streaming, dubbele VPN, Tor over VPN en anti-DDoS. Voor wat betreft beveiliging en privacy kun je rekenen op deze VPN-service. Ze houdt geen logs bij en heeft ingebouwde, automatische wifi-bescherming. Apps kunnen worden gedownload voor Windows, MacOS, iOS en Android, en op elk moment kunnen zes toestellen tegelijk worden ondersteund.
Voordelen:
- Baat meer dan 5.000 servers uit, verspreid over 60 landen wereldwijd
- Budgetprovider die niet inlevert op gebied van snelheid of beveiliging
- Persoonlijke gegevens zijn beschermd aangezien geen logs worden bijgehouden
- Ondersteuning via chat de klok rond
Nadelen:
- Het duurt even om te wennen aan de desktop-app
Our score:
ONZE HOOGST BEOORDEELDE VPN:NordVPN is onze eerste keuze. Werkt betrouwbaar met streaming. Kan tot 6 toestellen tegelijkertijd verbinden. 30 dagen geldteruggarantie.
Lees onze volledige beoordeling van NordVPN
2. Surfshark
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.Surfshark.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Surfshark is een sterk beveiligde VPN met een solide no-logs-beleid. Apps zijn beschikbaar voor Windows, MacOS, iOS en Android. Deze beschikken over sterke AES-versleuteling en een keuze aan waterdichte VPN-protocollen, inclusief WireGuard voor hogere snelheden. De VPN beschikt over vele geavanceerde functies, zoals een kill switch, obfuscatie, bescherming tegen malware en DNS-lekbescherming. De servers bevinden zich in meer dan 65 landen, wat deze VPN geweldig maakt voor het omzeilen van regionale beperkingen en censuur.
Voordelen:
- Apps voor alle platformen
- Laat torrenten toe
- Superhoge snelheden
- Onbeperkt aantal verbindingen
- Werkt met populaire streamingdiensten
Nadelen:
- Sommige servers zijn sneller dan andere
Our score:
UITSTEKENDE WAARDE VOOR JE GELD:Surfshark is goedkoop voor wat je krijgt. Werkt voor toegang tot alle populaire streamingplatformen. Heeft toegang tot ongeveer 20 Netflix-regio’s. Supersnelle verbindingen voor gamen en torrenten. Onbeperkt aantal verbindingen. Heeft een 30 dagen geldteruggarantie.
Lees onze volledige Surfshark-evaluatie
3. ExpressVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.ExpressVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Deze VPN-provider is een top all-rounder. Zijn servernetwerk omvat 94 landen, wat je een enorme keuze aan locaties biedt. ExpressVPN maakt gebruik van sterke versleuteling en beschikt over aanvullende beveiligingsfuncties, zoals een kill switch. Het heeft hoge snelheden en kan populaire streamingdiensten deblokkeren. Vijf gelijktijdige verbindingen zijn toegelaten en apps zijn beschikbaar voor de belangrijkste besturingssystemen, met inbegrip van Linux.
Voordelen:
- Supersnelle verbindingen zonder beperkingen inzake bandbreedte of data
- Beveiligings- en privacybeschermingsfuncties van topklasse
- Gebruiksvriendelijke apps voor een variëteit van besturingssystemen
- 24/7 ondersteuning via live chat
Nadelen:
- Iets duurder dan andere providers
Our score:
GOEDE ALL-ROUNDER:een andere goede optie. Supersnel en betrouwbare service. Zeer goed in het deblokkeren van alle grote streamingdiensten met geobeperkingen en beperkte of gecensureerde inhoud. Top privacy- en beveiligingsfuncties en houdt geen logs bij. Probeer het risicovrij uit met de 30-dagen geldteruggarantie.
Bekijk onze grondige evaluatie van ExpressVPN.
4. CyberGhost
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.Cyberghost.com
Money-back guarantee: 45 DAYS
CyberGhost baat een groeiend netwerk uit en combineert sterke beveiliging met hoge snelheden, wat er een andere solide all-rounder van maakt. Als je graag streamt, kun je eenvoudig je streamingbron kiezen binnen de CyberGhost-client en deze zal je automatisch verbinden met de gepaste server. Deze goedkope provider houdt geen logs bij en je gegevens blijven dus veilig. Hij laat vijf gelijktijdige verbindingen toe en heeft apps voor desktop en mobiele toestellen.
Voordelen:
- Baat meer dan 3.700 servers uit, verspreid over 60 landen wereldwijd
- Goedkope optie met beginnersvriendelijke apps
- Zeer goed in het deblokkeren van websites en inhoud met geobeperkingen
- Sterke versleuteling en solide privacybeleid
Nadelen:
- Niet geschikt voor zij die geavanceerde functies moeten kunnen regelen
Our score:
GEWELDIG VOOR STREAMING:CyberGhost biedt toegang tot veel geobeperkte inhoud en de eenvoudig te gebruiken apps zijn ideaal voor beginners. Solide privacy en beveiliging. Deblokkeert niet zoveel populaire streamingwebsites als sommige van zijn concurrenten. Abonnementen omvatten een 45 dagen geldteruggarantie.
Lees onze volledige evaluatie van CyberGhost.
5. Private Internet Access
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
- FireTV
Website: www.PrivateInternetAccess.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
Private Internet Access is een populaire, in de VS gevestigde provider die sterk beveiligd is en vaak wordt geprezen door gebruikers op platformen zoals Reddit. Het is een no-logs VPN met apps voor alle platformen die bijzonder aanpasbaar zijn. Deze apps beschikken over vele geavanceerde functies, zoals een kill switch, obfuscatie en DNS-lekbescherming. Hij laat toegang tot Netflix US en BBC iPlayer toe. Hij heeft ook WireGuard-verbindingen ingevoerd voor nog betere snelheden. En je kunt hem uitproberen door gebruik te maken van de 30 dagen geldteruggarantie.
Voordelen:
- Sterk aanpasbare apps
- Houdt geen logs bij, heeft een automatische kill switch en wifi-bescherming
- Servers in 75 landen
- Verbind tot 10 toestellen
- Snelle verbindingen
Nadelen:
- Klantenondersteuning is enigszins traag
- Werkt niet met zoveel internationale streamingplatformen als de concurrentie
Our score:
STERK INZAKE PRIVACY:een in de VS gebaseerde no-logs VPN die zijn beweringen inzake het niet bijhouden van logs verscheidene keren heeft bewezen in de rechtbank. Apps voor alle platformen. Talrijke geavanceerde functies en aanpasbare opties. Laat torrenten toe. Werkt met Netflix US. 30 dagen geldteruggarantie.
Lees onze evaluatie van PIA.
6. PrivateVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
- Linux
Website: www.PrivateVPN.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
PrivateVPN is een nieuwere en kleinere provider dan vele van zijn concurrenten en heeft veel te bieden. Het staat bekend voor zijn hoge snelheden en de mogelijkheid om vele populaire streamingwebsites te deblokkeren. Daarenboven is het veilig en zal het je gegevens niet loggen. Met schappelijke prijzen, zes gelijktijdige verbindingen en apps voor alle grote besturingssystemen is deze provider zeker een tweede blik waard.
Voordelen:
- Heeft een reputatie opgebouwd voor het deblokkeren van populaire streamingwebsites
- Onze tests brachten indrukwekkende snelheden aan het licht
- Kan tot zes toestellen gelijktijdig verbinden
Nadelen:
- Nieuwe provider die zijn netwerk nog aan het uitbreiden is, biedt minder servers om uit te kiezen
- Ondersteuningspersoneel is enkel operationeel tijdens Europese werkuren
Our score:
GOEDE SNELHEDEN:PrivateVPN is een goede familiekeuze. Algemeen goed voor HD-streaming. Laat tot zes toestellen op hetzelfde account toe. Goede privacy- en beveiligingsfuncties. Zou meer servers kunnen gebruiken en heeft geen 24/7 ondersteuning. 30 dagen geldteruggarantie.
Lees onze grondige evaluatie van PrivateVPN.
7. AtlasVPN
Apps Available:
- PC
- Mac
- IOS
- Android
Website: https://atlasvpn.com
Money-back guarantee: 30 DAYS
AtlasVPN is een snelle en betrouwbare VPN die werkt om toegang te krijgen tot een groot aantal internationale streamingplatformen, zoals Netflix, iPlayer, Hulu en HBO Max. De VPN is geweldig voor streamen dankzij zijn WireGuard-implementatie. Hij is ook bijzonder vellig dankzij zijn no-logs beleid en robuuste AES-versleuteling. Hij beschikt ook over een kill switch en DNS-lekbescherming. De VPN is bovendien goedkoop en je kunt hem uitproberen met zijn 30 dagen geldteruggarantie.
Voordelen:
- Werkt heel goed met streamingdiensten
- Sterke beveiliging
- Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen
- Geen identificeerbare logs
- Hoge snelheden
Nadelen:
- Privacybeleid zou gedetailleerder kunnen
- Inferieure klantenservice
- Werkt niet in China
Our score:
DEGELIJKE SNELHEDEN:AtlasVPN is altijd een goede optie voor mensen die willen streamen. Snelle WireGuard-verbindingen. Servers in 31 landen. Heeft uitstekende apps voor alle platformen. Sterke beveiliging en geweldige prestaties. Laat torrenten toe. 30 dagen geldteruggarantie.
Lees onze volledige evaluatie van AtlasVPN.
Veelgestelde vragen over VPN-verbindingen
Waarvoor dient een VPN?
We hebben dit hierboven meer in detail behandeld, maar hier volgt een snelle opfrisser over wat je kunt doen met een VPN. Een VPN versleutelt alle gegevensverkeer naar en van je toestel en maskeert je echte IP-adres. Je kunt het gebruiken voor:
- Deblokkeren van streamingwebsites met geobeperkingen
- Openen van gecensureerde inhoud in landen zoals China en de UAE
- Je gegevensverkeer onleesbaar maken voor bemoeiallen zoals je ISP
- Beveiligen van je verbinding met publieke wifi-netwerken en hackers op afstand houden
- Anoniem torrenten
- Toegang tot je online bankieren in het buitenland zonder het triggeren van fraude-alarmen
Zullen alle VPN's mijn beveiliging en privacy beschermen?
VPN's moeten je online beveiliging en privacy beschermen, maar dit is niet altijd het geval. Vele VPN's hebben last van lekken en andere kwetsbaarheden die ze nutteloos maken voor privacy- en beveilingsdoeleinden. Jammer genoeg geeft de kost van een VPN niet altijd de kwaliteit ervan weer.
Dit gezegd zijnde, is het belangrijk op te merken dat gratis VPN's vaak meer kwaad dan goed doen. Hoewel deze bedrijven je niet direct kosten aanrekenen, zullen ze op een of andere manier toch van je profiteren. Vele tracken je activiteiten en bouwen profielen op om te verkopen aan adverteerders. Andere overdrijven hoe veilig ze zijn en sommige VPN-apps bevatten malware.
Kan ik een gratis VPN gebruiken?
Wanneer je de verschillende beschikbare VPN-services begint te onderzoeken, zul je zonder twijfel vele gratis aanbiedingen tegenkomen. Het klinkt vanzelfsprekend aantrekkelijk om niets te hoeven betalen voor dit soort dienst. Maar zoals we in het vorige antwoord al opmerkten schieten deze diensten vaak tekort op gebied van privacy en beveiliging. En als dat niet voldoende is om je af te schrikken, houd dan ook rekening met het aspect van de gebruikerservaring.
We vermeldden al het verkopen van je profiel aan adverteerders. Welnu, sommige diensten injecteren gewoon advertenties en cookies in de websites die je bezoekt tijdens het browsen of plaatsen ze in de VPN-client zelf.
Maar er is meer. Gratis VPN-services hebben typisch een groot aantal gebruikers die allemaal een klein aantal servers met beperkte capaciteit delen. Dit leidt tot wachtrijsystemen met mogelijk lange wachttijden. En zodra je dan verbonden bent, is de kans groot dat je een trage, onbetrouwbare verbinding ervaart en niet in staat zult zijn de websites te openen die je wilt.
Rekening houdend met al deze factoren, bevelen we in het algemeen aan ver weg te blijven van gratis VPN-services, tenzij je werkelijk krap bij kas zit.
Zijn VPN's moeilijk om te gebruiken?
Hoewel VPN's ongelooflijk krachtige tools zijn, zijn ze bijzonder eenvoudig in gebruik, zelfs voor beginners. Het enige dat je moet doen is de stappen in de bovenstaande how-to-sectie volgen en je bent op de goede weg. De VPN's op bovenstaande lijst bieden allemaal intuïtieve apps aan. Maar als je bezorgd bent over hoe om te gaan met verschillende instellingen, dan kies je misschien beter voor een beginnersvriendelijke VPN, zoals CyberGhost, die gewoon direct al goed werken.
Hoe weet ik of mijn VPN werkt?
Je VPN-app moet duidelijk aangeven wanneer een verbinding wordt gemaakt met de VPN-server. Maar als je wilt controleren of je verbonden bent (en of de verbinding met de juiste locatie is), kun je je IP-adres nakijken. Een eenvoudige manier om dit te doen is naar whatismyipaddress.com te gaan. Als je een stap verder wilt gaan en wilt controleren of je VPN je informatie niet lekt, kun je een tool zoals browserleaks.com gebruiken.
Wat als mijn VPN niet werkt?
Zoals met elke software, kun je problemen ondervinden om je VPN te laten werken. Gelukkig is de VPN-sector bijzonder competitief, wat betekent dat diensten vaak proberen elkaar de loef af te steken op gebied van het niveau van ondersteuning dat ze bieden. De meeste gerenommeerde providers bieden veel handleidingen en veelgestelde vragen op hun website en reageren binnen een dag of twee op vragen via e-mail. De beste VPN's (inclusief deze in bovenstaande lijst) bieden live chat ondersteuning, vaak de klok rond.
Als je al deze opties hebt uitgeprobeerd en je VPN nog altijd niet aan de praat krijgt, dan bieden vele VPN's geldteruggaranties.
Wat als mijn provider geen app heeft voor mijn toestel?
VPN-providers verhogen hun aanbod inzake apps, waarbij velen hun aanbod uitbreiden tot buiten de populairste besturingssystemen (Windows, MacOS, iOS en Android). Sommigen bieden bv. Linux-apps en anderen bieden een app voor Amazon Fire TV.
Maar met zoveel op internet aangesloten apparaten in onze huizen, is het altijd mogelijk dat je een toestel wilt aansluiten dat niet wordt ondersteund. Hier zijn enkele mogelijke opties als dit het geval is (opmerking: je moet naar de website van je VPN-provider gaan om te zien of deze opties beschikbaar zijn en hoe ze in te stellen):
- Je kunt de VPN handmatig configureren voor je toestel met behulp van de OpenVPN-configuratiebestanden van je VPN.
- Voor op Android gebaseerde besturingssystemen laten sommige VPN's je toe de Android-APK rechtstreeks te downloaden om bepaalde toestellen te beschermen.
- Vele VPN's ondersteunen handmatige configuratie op thuisrouters. Dit laat je toe alle toestellen die met je router zijn verbonden, gelijktijdig te beschermen.
Wat is het verschil tussen een VPN en een proxy?
Als je in de eerste plaats inhoud wilt streamen, ben je misschien DNS-proxyproviders tegengekomen die beweren dat ze deze taak aankunnen. Maar voor Netflix is het heel eenvoudig om deze diensten te blokkeren. Nu het gebruik van een proxy om toegang te krijgen tot hun diensten aan banden wordt gelegd, zul je hier dus waarschijnlijk niet in slagen.
Het grootste verschil tussen een VPN en een DNS-proxy is de versleuteling. Deze laatste versleutelt je gegevensverkeer niet, zodat je activiteit is blootgesteld. Dit betekent dat een ISP, netwerkbeheerder, hacker of elke andere bemoeial kan zien wat je online aan het doen bent.
Bovendien zijn DNX-proxy's een beetje zoals gratis VPN's in zoverre dat ze typisch niet over een ruime keuze van locaties beschikken. Een proxy die dit probleem niet heeft en op betrouwbare wijze werkt met streamingdiensten is de ExpressVPN MediaStreamer DNS-service. Deze wordt bij elk abonnement geleverd en kan samen met de VPN-service of afzonderlijk worden gebruikt.
Nog iets dat we over deze diensten kunnen opmerken is dat ze vaak dezelfde tactieken gebruiken als gratis VPN's, inclusief het verkopen van je informatie, injecteren van advertenties en andere twijfelachtige bedrijfspraktijken.
L’article Wat is een VPN en waarom heb je het nodig in Nederland? est apparu en premier sur Comparitech.
0 Commentaires